Reizen

Parijs

Voor velen van onze leerlingen (5de moderne) vormt de Parijsreis de eerste confrontatie met een echte wereldstad. De hoofdbedoeling van onze reis is dan ook hen in contact te brengen met zoveel mogelijk verschillende facetten van een metropool.


Na een grondige voorbereiding in de klas (opzoekwerk, presentatietaken, lectuur- en video-opdrachten…) laten we hen de Lichtstad zo veel mogelijk zelf ontdekken. Zo maken ze in kleine groepjes wandelingen en zoektochten in erg uiteenlopende wijken, gaande van de overbekende Champs-Elysées en Montmartre en het indrukwekkende La Défense tot de veel minder gekende Sentier en Tolbiac. De begeleidende leerkrachten fungeren hierbij als veilige bakens.


We bezoeken ook heel verschillende musea. Niet alleen het Louvre en het Centre Pompidou worden verkend; we doen ook kleinere musea en wetenschapspaleizen aan. De individuele keuzes van de leerlingen zijn hier bepalend. Door interviewopdrachten op straat en in de musea komen ze in contact met de gewone Parijzenaar en de toerist: “Wie zijn ze, wat drijft hen?” Een avondje in een Parijs theater is een mooie kers op een rijkelijke taart.
Om van te smullen…

Berlijn

Afwisselend met de Londenreis, wordt er voor de 6de modernes een Berlijnreis georganiseerd. De aantrekkingskracht van Berlijn kan niet genoeg onderstreept worden omwille van zijn historische omwentelingen, zijn futuristische bouwwerken van de laatste decennia, zijn immense rijkdom aan cultuur.
Per bus en begeleid door lokale gidsen proberen we de stad in zijn totaliteit te vatten. Te voet, langs uitgekiende wegen, exploreren we de drie centra in detail, en dan kunnen we niet voorbij de Potsdamer Platz, de Reichstag, de Brandenburgertor, Tacheles, de Kadewe…
Naar keuze bezoeken de leerlingen enkele van de indrukwekkendste musea: Pergamonmuseum, Ägyptisches Museum, Hamburger Bahnhof, Technikmuseum, Jüdisches Museum, Haus am Checkpoint Charlie…
In de periferie van de metropool verkennen we het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen en Potsdam met zijn Holländisches Viertel en, vooral, zijn kastelencomplex in een 300 ha groot park.
En als de gelegenheid zich voordoet pikken we graag een typisch Berlijnse zaalvoorstelling mee, zoals een revue in het Friedrichstadtpalast.

Londen

Afwisselend met Berlijn maken onze zesdejaars van de moderne richtingen een vijfdaagse uitstap naar Londen en Oxford.


Via exploraties te voet in de City, het bruisende financiële centrum, en Westminster krijgen we een beeld van deze steeds evoluerende wereldstad. Daarbij worden de nieuwe ontwikkelingen, ten oosten van Tower Bridge, in de Docklands en ten zuiden van de Thames niet uit het oog verloren. Daarnaast bezoeken we de klassieke monumenten zoals St. Paul’s Cathedral met zijn klim naar de wereldberoemde koepel, Westminster Abbey met haar praalgraven en kroningsstoel en de Tower met zijn kroonjuwelen en Beefeaters.

Ook bezoekt elke leerling twee musea zoals het British Museum, het Science Museum of Tate Modern. Uiteraard kunnen in dit Mekka van kunst en cultuur een musical en een toneelstuk niet op het programma ontbreken. Tevens bieden we aan de leerlingen ruimte voor eigen ontdekking, in kleine groepjes.


Een dag wordt gereserveerd voor de prestigieuze universiteitsstad Oxford met zijn colleges en zijn uniek onderwijssysteem.

Italië

Aan de leerlingen van het 6de jaar klassieke talen wordt ieder jaar een cultuurreis naar Italië aangeboden. Centraal staat de schoonheid van dit zuiderse land met zijn talloze kunststeden en archeologische sites. Voor de leerlingen vormt deze reis een bekroning van hun studie, maar ook een bevraging van hun gevoelens, verbeelding en intellect.


Zij bezoeken belangrijke historische centra, achtereenvolgens Pisa, Firenze, Siëna, Paestum, Pompeï, Rome, Assisi, Ravenna en Venetië. Ter plaatse kunnen zij getuige zijn van de verdichting van meer dan duizend jaar westerse geschiedenis o.a. op het Forum Romanum en de Palatijn. De kunstwerken van Michelangelo en andere grote kunstenaars op diverse locaties zijn een bundel van rode draden tijdens deze ontdekkingsreis. Byzantijnse pracht en praal, de figuur van Franciscus, Griekse tempels in Paestum en menig arcadisch landschap vormen een kleurrijk mozaïek.

Anim pariatur cliche reprehenderit, enim eiusmod high life accusamus terry richardson ad squid. Nihil anim keffiyeh helvetica, craft beer labore wes anderson cred nesciunt sapiente ea proident.